22.jun 2017.

OTKAZ UGOVORA O RADU POVERENIKU SINDIKALNE ORGANIZACIJE IVICI KOSTIĆU ZBOG ODLASKA U TOALET

 

Kada uniženi i obespravljeni radnici u Srbiji, kao i domaća javnost, misle da ih više ništa ne može iznenaditi od beskrupuloznih poslodavaca, stiže vest da je zaposleni u DIS-u dobio otkaz zbog odlaska u toalet van pauze, što je poslodavac „posvedočio“ i fotografijama iz kamera koje je, u cilju praćenja zaposlenih, postavio u službene prostorije.

Radnik, uz to i poverenik Samostalnog sindikata trgovine Srbije u kompaniji DIS, Ivica Kostić, morao je da napusti domaću trgovinsku kompaniju jer je „prekoračio vreme za korišćenje pauze u toku rada“, a koje je proveo u službenom toaletu zbog zdravstvenih problema.

Kako bi pravno zaokružio višegodišnje šikaniranje prema Kostiću, koji se drznuo da pre tri godine organizuje sindikalnu organizaciju u DIS-u, poslodavac je rešenju o otkazu pridodao i fotografije koje, iako se na njima ne može videti lice, „potvrđuju navode iz prijave“.

U rešenju o otkazu ugovora o radu se navodi da je Kostić učinio povredu radne discipline, tako što je 2.03.2017. godine van svog radnog mesta proveo ukupno 62 minuta, a sutradan ukupno 40 minuta, „iako je Pravilnikom o radu propisano da odmor u toku radnog vremena traje 30 minuta“.

Da je Kostić kriv jer je „samovlasno prisvojio i dao sebi veća prava od ugovorenih“, svedoči i obrazloženje poslodavca koji je ustvrdio da je Kostić, boravkom u toaletu prvog dana 32 minuta, a drugog 10 minuta duže od propisanog, „ugrozio izvršavanje radnih zadataka i produktivnost rada, kako sebe, tako i drugih zaposlenih“. 

Iako je dostavio lekarske nalaze, na osnovu kojih je duži boravak u toaletu neminovan, poslodavac pored pravnog pokazuje i lekarsko znanje, navodeći da „kasnije ponašanje Kostić Ivice koji je nakon upozorenja prestao sa ovakvim ponašanjem, ukazuje da ne postoji zdravstveni razlog koji je uticao na njegovo ponašanje“(?!?).

Vođenjem detaljne evidencije (u minutima) koliko je proveo u toaletu, kao i protivpravno video nadziranje intimnih prostorija, Kostiću je povređeno ljudsko dostojanstvo, ali se poslodavac nije zadržao samo na tome, već mu je ugrozio i privatnost praćenjem njegovih objava na svom fejsbuk profilu, na kojem se Kostić pohvalio da mu je poslodavac konačno uplatio doprinose.

U Samostalnom sindikatu trgovine Srbije i Savezu samostalnih sindikata Srbije su svesni da je isključivi razlog za Kostićev otkaz njegov sindikalni rad u DIS-u. Naime, od momenta dostavljanja odluke o registraciji sindikalne organizacije, njemu se umanjuje zarada i isplaćuje minimalac, a raspoređuje se na niže radno mesto. Uz to, rukovodstvo tri i po godine vrši pritisak na Kostića da napusti mesto poverenika, uz obećanje davanja raznih beneficija. Takvo ponašanje je imalo rezultate, pa se od početnih 90 članova samostalnog sindikata, zbog straha većina iščlanila.

Sindikat neće odustati od Kostića, niti od odbrane svih ugroženih radnika u Srbiji. Tužba je već podneta nadležnom sudu, poslat zahtev inspekciji rada za vraćanje Kostića na posao do okončanja sudskog postupka, podnete krivične prijave protiv odgovornih zbog sprečavanja slobode sindikalnog organizovanja. O ovom slučaju biće obaveštena domaća javnost, kao i međunarodne organizacije.

 

 

 

Scroll to top