Savez samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost i Centar za politike emancipacije pozivaju sve građane Srbije, društvene pokrete i nevladine organizacije da podrže zahtev sindikata za podizanjem minimalne cene rada.

 

Sredinom avgusta predstavnici sindikata, Vlade Republike Srbije i poslodavaca počinju pregovore za povećanje minimalne cene rada. Zahtev sindikata jeste da se minimalna cena rada podigne barem do nivoa minimalne potrošačke korpe.

Sama metodologija izrade minimalne potrošačke korpe je problematična jer ne zadovoljava minimum ekonomskih i socijalnih potreba zaposlenih i njihovih porodica. Ipak, minimalna zarada ne doseže ni do ovog nivoa, bez obzira što Zakon o radu kaže da se pri utvrđivanju minimalne cene rada polazi od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i članova njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe.

U vezi sa tim, sindikati zahtevaju da se minimalna cena rada poveća za 20% što bi uticalo i na povećanje ostalih zarada i smanjenje nejednakosti u društvu.

Minimalna cena rada predstavlja minimalni iznos koji se zaposlenom isplaćuje po radnom času ( NETO IZNOS BEZ PRIPADAJUĆIH POREZA I DOPRINOSA).

 

Minimalna zarada za 2021. godinu izraženo u rsd

 

160 radnih sati

29,428,80

168 radnih sati

30.900,24

176 radnih sati

32.371,68

184 radnih sati

33.843,12

 

Minimalna cena rada utvrđuje se odlukom Socijalno ekonomskog saveta i ako se odluka ne donese u roku od 15 dana od dana početka pregovora , Vlada Srbije donosi odluku u narednih 15 dana.

 

Minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

 

 

Scroll to top